Thursday, July 9, 2009

Suka-suka dia aje

Situasi : Pesakit lelaki berjumpa doktor wanita
Tempat : Pusat rawatan perubatan
Masa : 1200pm
Tarikh : 08-09-09

Pesakit : Assalamualaikum doktor.
Doktor : Waalaikum salam, sila duduk (sambil tersenyum manis).
Doktor : Ada masalah ape yer??
Peasakit : Sakit kepala giler la doktor, Migrain.
Doktor : Oooh sejak bila sakit?
Pesakit : Semalam.
Doktor : Sebelum ni pernah kena Migrain ker?
Pesakit : Pernah dulu tapi dah lama gak tak kena tup2 sakit balik.

(perbualan terhenti seketika doktor meneliti kad pesakit)

Doktor : Dulu masa kena Migrain teruk?
Pesakit : Ermm tak teruk sangat la tapi bila kena tu tak tertahan gak ler.
Doktor : Awak merokok?
Pesakit : Dulu merokok tapi sekarang dah berhenti.
Doktor : Ermm bagusnya, dah berapa lama berhenti merokok?
Pesakit : Hampir 2 tahun.
Doktor : Ada ambik minuman kafein?
Pesakit : Ada.. Nescafe.
Doktor : Awak aktif bersenam atau lakukan aktiviti lasak?
Pesakit : Dah jarang dah bersenam.. takde masa, kerja jer manjang. Pergi pagi balik malam.
Pesakit : Ahad just hangout ngan kawan2, kalau takde benda nak buat tido / tengok tv ler.

(doktor terhanguk2 sambil menulis statement pesakit)

Doktor : Ok awak baring kat katil tu saya nak buat checkup.
Pesakit : (angguk)

(proses pemeriksaan pon dijalankan)

Doktor : Ermm ok berdasarkan pemeriksaan tekanan darah, jantung awak normal, cuma awak ni stress. Mungkin disebabkan kerja awak.
Doktor : Kerja awak habis hanya dipejabat atau bersambung ke rumah?
Pesakit : Kalau nak ikutkan masa kerja saya 24 jam sebab saya kena monitor kerja saya sehingga cargo sampai ke destinasi.
Doktor : Awak kerja sebagai apa?
Pesakit : Saya kerja bidang logistik kargo. Kena monitor pergerakan trak penghantaran dari airport ke tempat customer. Selagi trak on the road saya kena monitor even kalau terjadi breakdown tengah malam/pagi2 buta saya kena selesaikan.
Doktor : Ermm..Awak dah kahwin??
pesakit : (aik soklan ni pon tanya) Belum. Nape?
Doktor : Ooo patut la..ni nak kena kahwin ni baru tak migrain..stress hilang
Pesakit :(citt..pandai pulak doktor ni buat lawak) ye ker?? (sambil tersengih)
Doktor : yer betul..kalau dah ada tu cepat2 la kahwin.
Pesakit : Calon takde la doktor. Doktor dah kahwin ke kalau belum kahwin ngan saya jer la.
Doktor : Isshh takde la saya bergurau jer.

(doktor tergelak, pesakit pon tersenyum)

Doktor : Ok lah.. nanti awak tunggu kat depan ambil ubat yer.
Pesakit : Errkkk saya jenis tak makan ubat la doktor.
Doktor : Alah ker?
Pesakit : Tak, cuma memang jenis tak makan ubat.
Doktor : Kalau macam tu saya bagi injection.
Pesakit : OK

(injection pon dilepaskan)

Doktor : Ok selesai. Kalau ada masalah lagi datang lagi yer.
Pesakit : Baik.


(pesakit keluar dengan gaya punggung yang kebas).

Tamat.

20 comments:

muor76 said...

yaaa betul... aku sokong doktor tu.. ko kene kawin kekekeke.... ke doktor tu nak ngorat ko...jarang doktor tanye pesakit dia dah kawin ke belum... ngeh ngeh ngeh..

Portdy said...
This comment has been removed by the author.
Portdy said...

Aduh....Ini pun dah rasa macam penin2 jugak sikit...
agak2 kalau wa jumpa doktor tu, dia cadang gua kawin lagi satu tak? hehehehe...

Portdy said...

haaa kahwin,
bagus cadangan doktor tu,
nanti lu tak kena inject kat punggung lagi,
tapi "sebaliknya" pulak, huhuhuhu.

speedrider said...

tiba2 aku rasa macam nak demam...

sis_nita said...

hehehe!
ternoda gak ko yerr..
ngan injection iteww..

dah dah.. pi carikk makwe cepat.. leh kawen..

berteromber said...

er..doktor tu ada rupa awek jepun tak?


huhu

matakucing said...

muor,
ntah la aku pon konfius dia ngorat aku ker buat lawak.

portdy,
ooooo aku rasa doktor tu ckp.."setialah pada yang satu"..muahaha inject2 hehe

speed,
cepat gi jumpa doktor tu..rekomended

sis nita,
yup aku tlah dinodai semalam..(nada tauma )

berteromber,
takde rupa jepon..rupa jawa mix huhu tp cun ooo ketuk lutut gak ler huhuhu

SkiD said...

Eh doktor tu kat mana?...nak gak gi jumpa...

Takilala said...

huhu, kawen, huhu, hilang stress, huhu..tunggu apa lagi

Portdy said...

betul cakap takilala,

tapi jangan silap kawin pulak,
nanti stress, jumpa lagi doktor, inject jarum lagi besar....

eddie dewanaga said...

beb, lu flirting dgn doctor...!!

salute!!!
mesti garing doktor tu kan..??
klinik panel gua semua doktor jantan, tapi pembantu klinik yg nama nani tu, memang rangup siot... mata sepet, jari runcing2... tapi bila gua bilang dia suruh panggil gua abang eddie, dia asik sebut...

"encik eddie..."

"encik eddie..."

lemah betul jiwa gua jadiknya...

deaf_angel said...

wah, ni doctor feelgood ni haha

zan said...

Pergh..
Maka akan selalu lah ko migrain tak bertempat kan lepas ni..

Akan selalulah ko berjumpa doktor tu kan..

Doktor, doktor jugak.. Sesi Amcorp jangan kasi miss. Disana ada "sesuatu"..hahaha

2hconsult said...

padan muker ko hahahhahh kawin cepat!

semut sewel

Rusmawarni Ramli said...

aku pun spesis nko gak...
migrain je manjeng...
khwn ngan doctor?
hehe...
aku kan, tiap2 kali sakit n g jumpa doctor, memang da niat ni...
tapi setakat ni, lum tercapai lagi...
tatau nape...
best gak khwn ngan doctor ni...

matakucing said...

skid,
lokasi dirahsiakan..huhuuh

takilala,portdy
ermmm takut kene queen control muahaha lg aku migrain

eddie,
dah dia ayat dulu..gua apa lagi hehehe.

deaf,
yup..i feel gooooodddddddddddd

zan,
aik cam serangan balas jer hahaha tpkan nama doktor tu JU beb.. sama ngan pojaan hatiko tu.
hahaha tp luakan kena migrain kalau tak turun Amcorp tau hahah

sewel,
ooo ko perli aku yer.

rusmawarni,
oh yer..ermm baik cari doktor laki yg ensem huhuhu insyallah ada jodoh sangkut

matakucing said...

ada2 jer la korang ni..ilang migrain aku

Contramen said...

doktor tu cun x? hehe

matakucing said...

cun ooo men haha