Monday, July 20, 2009

Backpacking

Bulan 10 nak backpacking..selepas membaca entry jZun(--->baca zan) pasal Mr.Big reunion, beliau berkobar2 nak ajak aku travel gi ngk konsert tu. Anyway sebenarnya aku dah plan dari awal tahun haritu pon, lepas raya/ujung tahun nak travel starting dalam Malaysia jer dulu. Then jZun ajak plak, insyallah aku akan start backpack ke Bangkok huhuhu.

Ada sapa2 boleh bagi panduan travel with backpack ni? ermm aku pon sedang google web2 yang sediakan panduan untuk backpacking ni. So sapa2 yang dah berpengalaman leh ler kongsi2 tips ngan aku yer.

**target sebelum kahwin aku nak travel dulu.

update-21/07/09 0941hrs

15 comments:

sis_nita said...

aisehh..
dah kawen travel ngan adinda laa..
kan ke lagikk beh tu :)

Portdy said...

kenapa zan jadik jzun pulak? kompius aku....huhuhu

backpackers eh? sound cool.wa takda xp.
tgu brader2 lain punya komen...

Takilala said...

backpack eh.. ada banyak model kat pasaran skrg ni. Yang penting tahan lasak. Aku syorkan ko try brand Deuter. Awas yg tiruan. Nanti kejap je pakai, tak habis round satu Malaysia..dah koyak sana sini. Brand lain yg aku rekemen, The North Face, Sierra, atau bajet dan murah serta tahan gak la..err brand Vertikal.

SkiD said...

Backpack aku tak berapa tau..tapi Brand Deuter aku tau pasal beg air kayuh mountain bike aku cap Deuter..tahan lasak tu...

Anonymous said...

kalo nk badget rendah amik deuter, amik yg tiruan pon takpe, yg tiruan pon tahan...kalo nak travel dgn lebih keyakinan try cari brand Karrimor, lowe alpine(mat saleh suke brand ni), lafuma, the north face...(kalo brand2 ni amik yg ori...dapat kan di UFL bangsar, atau kdai outdoor midvalley atau the garden...

zan said...

Ko memang kerja nak naikkan darah aku je kan?

Nasibh baik aku tengah belajar nak jadi super cool, so aku takkan marah ko..hahaha

Ko ni sebenarnya nakkan panduan memilih "backpack" atau panduan untuk "backpacking"? Semua respon untuk jenama "backpack"...

berteromber said...

bro..gua backpack naik bas/train/plane tu x pernah la..tapi backpack berkereta banyak kali dah time memuda dulu...mungkin pengalamannya x sama kot...pasal backpack berkereta ni kalau sesak2 tak jumpa tempat tido bantai tido dalam kereta jer..pernah terjadi dulu la jelajah semenanjung selama seminggu...sampai kuala perlis nak masuk langkawi tiket feri abis...bantai tido sambil main kad kat depan kaunter feri...hehehe..

ada satu blog member ni lu boleh try tengok http://usblogabout.blogspot.com/

betul beb..nak travel puas2 sebelum kawin...dah kawin beranak pinak susah ooo..pengalaman gua...huhu..

matakucing said...

kak nita,
kah wain sok lain citer..episod lain huhuhu.

port,
jgn dipertikaikan nama tu..di pasti suka nama tu hahaha.

takilala,skid,anon
tq bagi info pasal jenis2 backpack tu..tapi sebenarnya aku nak info pasal panduan travel.

zan,
ala aku tau ko suka namatu kan kan..ermm hehe mungkin ayat aku salah kot..tu yang dorang salah faham..tp tak pe sekurang2nya aku dpt idea nak cari bag cam ner.

berteromber,
lu tour satu semenanjung..perghh best tu..anyway thanks pasal link tu..ermm link tu aku pernah baca dulu tp tak ingat.

kisah Semut said...

wah nk ker

matakucing said...

semut,
ermm tak pe..mahal dol..t aku ushar2 dulu

Abang Ben said...

paling best backpacking, ke Australia hehehe...

eddie dewanaga said...

takde pengalaman la beb, cuma pernah ke langkawi dgn sorang kawan, takde apa2 plan, just pack our ass off and head north. pagi berbual tepi longkang, malam terus on pegi larkin beli tiket bas dan terus gerak. sampai sana baru plan.

matakucing said...

abg ben,
lu bukan backpacking tp bermastautin.

eddie,
yup aku pon pernah buat cam tu..gamble jer hahaha time tu aku gi cameron highland.

gary said...

mana mau pigi? bangkok?

ni backpack ada duit ka tarak duit?

klu ada duit lebih sket, pi beli buku lonely planet travel guide. mmg berbaloi. info2 dlm buku ni insya-allah more than 90% useful.

www.couchsurfing.com

try usha, site ni bnyk info & berguna untuk traveller.

travel partner mesti satu kepala.

bnykkan googling & membaca. selamat maju jaya dari aku. jgn lupa amik travel insurans, nk yg valid worldwide try amik HSBC. tak mahal pon. nak prektis, pg masuk hutan sehari dua, lyn gunung or air terjun. mental & stamina kena padu beb so that ko bole overcome any consequences along the road!

*tips ni sumer berdasarkan drpd pengalaman backpack aku.

carpe diem!

deaf_angel said...

jangan lupa kamera dan bateri kamera huhu.