Saturday, December 20, 2008

Kenangan Mengusik Jiwa : Cinta Untuk Nabila

Kali ni ngomel lagi hahaha sedari membaca blog geng metal pasal Ustaz Radzi yang dulunya vokalis hebat kumpulan rock Melissa terpanggil aku nak buat entri pasal lagu top dorang "Cinta Untuk Nabila". Tima kasih geng metal.

Lagu Cinta Untuk Nabila memang berhantu. Antara lagu favourite aku ler ni hahaha. Dulu masa lagu ni tengah top kat rancangan "Pujaan 10 Nescafe" aku baru darjah 3. Time tu duduk kelas 3 Biru. Ada ler satu hari tu pihak sekolah adakan pertandingan baca sajak & puisi antara kelas darjah 3.

Tempatnya sempoi kat kantin sekolah. Stage dia memang simple giler, meja makan kantin tu kitorang susun rapat2 jadi stage pastu just bentang kain hitam jadi backdrop & tampal tulisan gabus. Masa pertandingan tu aku tak join sebab aku ada audition tapi tak dapat hehehe reject.

Aku suka sangat kalau cikgu2 buat pertandingan cam ni sebab tak yah blajar hehehehe boleh lepak2. Seronok jer nengok kawan2 perform atas stage. Ada yang taruk misai, janggut, pakai tengkolok, kain selempang. Kalau pompuan siap make-up2 lagi pakai ginju2 bagai hehe.

Bila semua peserta dah selesai perform, turn cikgu kira markah pulak. Sementara nak tunggu result, acara selingan nyanyian. Tu jam aku terkena la sebab aku ni jenis suka nyanyi dalam kelas. Bila kawan2 dah kecoh2 nak tak nak kene naik stage gak.

First time atas stage ketar gak lutut aku tapi selamber aje la & lagu Cinta Untuk Nabila tu lah yang aku nyanyikan sebagai kemunculan pertama aku menyanyi atas stage. Tu jam sore aku tak pecah lagi, high pitch tu memang selamber aje tapi sekarang tak leh dah hehehe. Tapi paling best lepas nyanyi, cikgu2 termasuk cikgu besar, makcik kantin, wak "dead" tukang kebun & kawan2 suma tepuk tangan. Bestttttt.

Tulah kenangan paling best masa kat darjah 3. Bila dengar jer lagu tu tersenyum jer aku teringat peristiwa lalu. Sampai sekarang pon bila lepak ngan kawan bila dengar lagu ni keluar kat radio jer mesti dorang cakap "Eh lagu ko nie, ko yang nyanyi kan?" sambil gelak ramai2.

6 comments:

eddie dewanaga said...

sesekali mengenang cerita lama, memori suka duka, jiwa tercuit memaksa senyuman kurang manis secangkir kopi sang penyakit diabetis...

matakucing said...

eddie,
ayat lu power ah ;p

muor76 said...

kadangkale bile kite dengor lagu lagu lame.. ia akan mengingatkan kite pade sesuatu kejadian.. gembire, benci menyampah, sakit hati dan lenglain... ade sesetengah memori yang kita tak nak lupe kan.. dan ade sesetengahnye kite nak lupekan.. walaupon kite berusaha untuk melupekan sesuatu yg menyakitkan hati kite.. sebahagian dari diri kite takkan berjaye melupekannye... hehehehhe cinte untuk nabila nih mengingatkan aku mase training sukan kat padang sekolah mase form2...

hf said...

MELISSA - Melintang Sesayap...

Lucu dengar siyol ni dulu..

kalau tak silap dulu...

Time Pujaan 10 Nescafe...

Cinta Untuk Nabila bertahan hingga 5 Minggu siyootttttttt

matakucing said...

muor76,
betul tu..lagu & kenangan

HF,
Pujaan 10 Nescafe tu best siot..haha apa nama DJ tu haaa

hf said...

nama DJ tu - DJ DAVE..
ntah..

tak ingat siyottt..

siap ade rekod dulu..

ilang ntah kemana tape dubbing tu..