Friday, December 26, 2008

Artikel pertama aku di Guitar & Bass vol.6


majalah Guitar & Bass vol.6 Oct 2002

Bila selak2 balik majalah Guitar & Bass (GB) yang lama2 tu teringat aku ngan satu artikel yang pernah aku hantar & disiarkan oleh Abang Rom, editor GB & ROTTW. Ntah cam ner artikel aku ni boleh tersiar kat GB. Kalau tak silap aku dulu aku selalu email kat Abang Rom pasal ROTTW. Komen, kritikan, idea, cadangan2 selalu gak keluar kat kolum Input-Output ROTTW.



Then bila dah selalu berkomunikasi ngan email, Abang Rom offer aku jadi wakil ROTTW di kawasan aku. Wakil ni berfungsi untuk melaporkan segala aktiviti muzik/seni yang berlaku disekitar kawasan Klang-Banting. Tapi sebelum dia offer aku dia ada bagi satu assignment. Beliau minta pandangan aku persoalan tentang "Kenapa konsert gagal dari kacamata penonton".


artikel aku start dari 2 perenggan terakhir page ni

Ermm bila dapat email tu jer aku cam excited giler hahaha mulalah aku perah otak, pikir2 buat reference. Tapi kebanyakannya aku tulis dari pembacaan, pengamatan serta pengalaman aku tengok gig/konsert jer. Taip2 on the spot siap. Ermmm ok kot..aku terus hantar.





Tau2 artikel tu tersiar pulak kat GB. Memula baca intro biasa jer tapi bila dah nak kat hujung tu aku terasa pelik sikit sebab macam ayat tu aku pernah baca dah..memang sebijik dengan apa yang aku tulis. Hehehe tersenyum bangga aku hahaha. Iyalah mana taknya inilah artikel pertama yang aku hantar ke pihak media/penerbitan.

Yang paling best tak de edit2..kesilapan ejaan pon tak diedit. Sama sebijik ngan apa yang aku hantar. Selepas artikel ni Abang Rom ada bagi lagi 3,4 assignment lagi & semuanya tersiar di majalah GB & ROTTW. Cuma aku tak ingat kat isu ke berapa. Yang paling aku ingat cuma artikel ni ajelah.

Dah lama lepas tu aku dah senyap jer. Abang Rom pon dah sibuk sangat time tu dia baru nak setup Rottwailer & aku antara Rottwailer terawal. Dan Offer Abang Rom nak lantik aku jadi wakil ROTTW terpaksa aku tolak sebab banyak komitmen (pada masa tu) tak mampu nak buat dari segi masa.

10 comments:

Abang Ben said...

dulu masa awal2 ROTTW existed aku pun pernah apply jadi penulis BERGAJI. Hampir nak interview tapi aku pulak sibuk hehehe...

anyway syabas!

Geng Metal said...

dasat brooo, cayalah, phewittt ... tp GB mana ada lagi dah kan?? hehehe...sayang tol le ...

eddie dewanaga said...

bro ben,
awal2 ROTTW..??

huh, gua penah bilang dgn Aznie Dean(masa tu dia editor) gua nak jadik journalist rock, hahaha...
tapi gua review lintang pukang, tgk la Bumi Sang Naga tu... bersepah!!


Matakucing,
wa caya sama lu bro...

Yatt said...

Errr... abg rom bayar tak artikel kau tu? Hehehe....

Selamat berkenalan...

Abdul Rahman said...

Hebat lu bro! majalah gb ni tak dapat gua folo sebab short duit ketika itu. tau2 dah takde. dalam rottw pon ade artikel lu? hmm, isu no baper? cayalah bro

matakucing said...

abg ben,
tima kasih

geng metal,
mmg sayang GB dah tak de..

eddie,
lu pon caya gak..satu2nya naga yg berblog \m/

alamak yatt pon ada singgah hehe abg rom tak byr..lagipon masa tu just minat haha..selamat dtg ke blog merapu lagi carca merba ni

abdul rahman,
ala gua tak hebat la..aku dah tak ingat dah issue brape.

deaf_angel said...

congrats and all the best
dan slamat menyambut 1430

HF said...

Fuh !!!!!!
Cayalah ..
kaur mag artikel lu tu...

BERAT nih !
haha..

wa penah jugak buat article..
tapi kuar dalam zines UG jer...

nama zine tu.
KNICKERBOCKERS...

haha

matakucing said...

DEAF,
TQ KEMBALI.

HF,
ITU ZINE ADA LAGI KA?? RARE TU..

Bass Lessons said...

Looking for bass?