Monday, August 25, 2008

Review K E M B A L I Showcase

Semalam telah selamat aku melayan showcase yang paling aku nanti2 kan setelah hampir 2 minggu menghitung hari memangkah kalender kuda kat bilik aku. Hahaha cam orang pompuan kira period day huhuhu. Eh apada aku melalut nie.

Ok ni review aku pasal showcase Butterfingers di Planet Hollywood semalam. Walau pon semalam hujan berpanjangan tapi crowd tetap ramai yang hadir. Penuh juga lah moshpit tapi tak le terlalu sesak, masih ada ruang untuk menyelit2. Memang rata2 yang hadir adalah kipas susah mati Butterfingers. PADU!!

Sebelum show start aku pergilah ronda2 kat booth jual t-shirt & cd kat bawah. Eh ada official t-shirt arr..bak kata Bentara tanpa membuang masa tapi membuang duit aku cekau gak t-shirt KEMBALI tu.

Ok show start pukul 10.30 pm tanpa membuang masa Butterfingers mula memanaskan suasana dengan lagu "Joget Global". Bagaikan sudah diprogramkan otak crowd malam tadi masuk jer distortion, moshpit mula menggila..berjoget2 , moshpit jadi tak keruan tapi masih terkawal. Tersenyum jer Butterfingers melihat crowd yang hyper.
Kemudian "Bebas" dipersembahkan dengan penuh bersahaja oleh mereka. Errmm kasi slowdown sikit hahaha sebab aku dengar ada crowd yang asyik meng"adoi"2 jer haha ada yang berlaga kepala kot tadi . Singalong je sume time lagu ni meremang bulu tengkuk aku huhuhu.

Intro yang bersambung dengan ending "Bebas" crowd mula menggila balik. Penangan lagu "Maharani" yang catchy vibenya disambut riang oleh crowd hehehe moshpit bergegar lagi kecoh arr crowd semalam. Kini giliran Emmet membelasah violinnya yang lama terbaring didepannya. Fuhh best tengok Emmet gesek violin dia hahaha. Singalong lagi .."maharaniiiiii".

Selepas membelasah violinnya tadi, kini giliran Emmet membelasah pulak Gibson Les Paulnya. Lagu "Terus Terang" dialunkan mereka. Aku suka versi live semalam sebab lebih kejam & raw dari versi album. Permainan efek2 pelik LoQue memang memukau. Pelik aku tengok gadjet2 dia tu (aku berdiri depan dia) hehehe.

Ketukan drum dari Loko menandakan "Air Liur Di Kuala Lumpur" mengambil giliran untuk dipersembahkan. Memang tak berenti Loko ni..ishh macam drum-machine la. Giler laju tapi ekspresi muka yang selambar aje. Time ni Kadax dengan menunjukkan skill permainan bass beliau. Memang meletup permainan beliau disamping bass Fender Jaguar baru beliau.

Tanpa membuang masa "Lengkap Semula" diperdendangkan. Agak mellow..kasi slowdown lagi hehehe tapi bila sampai part korus crowd pon mula menggila balik. Cukup2 ambient lagu nie. Terapung2 aku melayan solo & bunyian pelik gitar Loque.

"Mana Pak Kassim?" tanya crowd. "Pak Kassim busy la" jawab Loque dengan bersahaja disambut dengan gelak tawa crowd yang sporting. Sejurus Emmet menukar gitar kapok kepada "Ukelele" (betul ke aku eja ni, ala gitar kecik yang 4 tali jer tu) lagu keroncong "Merdeka" dialunkan. Perghh memang santai jer hahaha part solo Emmet membelasah lagi violin kesayangannya & Loque mempamerkan kemahiran beliau bermain keyboard.

Abis lagu break jap 15minit.

setlist yang aku cilok semalam

Selepas break mereka mengegar lagi, kini dengan lagu single pertama 1000 tahun (mahu hidup). memang panjang intro dia & lagu ni meleret hingga 15 minit huhu memang padu. Selepas tu "Gelombang Cinta" menyusul melayang jer crowd time lagu nie heheh khusyuk sangat.

Set kedua lagu2 dari album "Selamat Tinggal Dunia" diperdengarkan. Sebelum "Kabus ribut" dimainkan gitar Loque menghadapi masalah & untuk mengisi kekosongan Emmet dengan bersahaja mendendangkan "Girl Friday" (lagu dari album ke-2 Butter Worth Pushful) sambil disambut dengan teriakan crowd hahaha.

"Kabus Ribut, Tentang-tentang & Merpati Sejoli" dimainkan dengan tanpa membuang masa. Dan yang paling sarkastiknya lagu "Merpati Sejoli" ditujukan khas buat rancangan TV3 "Melodi" sebab pada siangnya "Melodi" menghentam mereka dalam satu segmen rancangan tersebut. Paling best part lirik "wartawan hiburan, pondan homoseksual" dinyanyikan sekuatnya oleh crowd yang hadir.

"Mendaki Menara Condong" dipersembahkan dengan penuh stylo sekali sebelum encore. "Cuai & Mati Hidup Kembali" dimainkan sebelum persembahan berakhir. Ternyata crowd masih mahukan lagi. "We want more!" ntah berapa ratus kali dilaungkan, akhirnya Butterfingers akur dengan permintaan crowd & mereka mempersembahkan 2 lagi lagu bonus sebagai penutup (encore ke-2 siot). "Selamat Tinggal Dunia & Ngilu" mengakhiri persembahan showcase Butterfingers semalam.

Apa yang dapat aku rumuskan persembahan yang energetik, all outwalaupon sound system agak chaos skikit disamping crowd yang benar2 supportive & sporting menjadikan showcase terbaik aku hadiri tahun ini. PADU!!.

7 comments:

farridhusin said...

yeah!
aku ada setlist kadak
dan aku ambil selepas nko mengambilnya dari amp loque
haha

visit my blog utk melihat hasil koleksi 'kita'.

matakucing said...

haha tima kasih visit blog aku..haha sempoi eh blog ko..aku ada perasan ko aritu..PADU!

deaf_angel said...

gambo kat dalam planet hollywood takde ke ? cam sadin ke? haha

matakucing said...

alamak deaf sedih aku ko tanyer pasal gambor..member aku telah ter delete sume gambor kat camera tu arrgggghhhhhhhhhhh.

Abdul Rahman said...

Salam bro,

aku pulak sempat amik pick emmett. gamba2 adala sikit aku amik.

matakucing said...

salam abdul rahman,
thanx bro aku dah tgk gambar kat blog ko..kira ubat la sebab gambar aku sume dah terdelete...argghhh padih2. ko tetap padu!

Abdul Rahman said...

sian kt ko bro. haha. nak wat cmne xde rezki. kt planet haru tuh aku lepak tul2 depan emmett. tapi sempat gak ko amik setlist lagu tu yek. haha. biler le agaknya nak wat show cm tu lagi.