Thursday, August 21, 2008

Review CD : Dewangga Sakti-Mabok Kepayang

Selain muzik berorientasikan rock aku juga minat muzik2 etnik khususnya muzik tradisional melayu. Pada aku muzik tradisional melayu sememangnya dekat dengan jiwa aku. Sebabnya ianya mempunyai "sesuatu" macam semangat, jatidiri, nilai bangsa & asal akar budaya yang sememangnya unik & tersendiri.

"Hahaha apa "class" dengar lagu tradisional..layu la weii!" tu lah sindirin yang aku terima dikalangan mereka2 yang bermegah sangat dengan muzik2 barat tu. Tapi tak pe itu pendapat dorang. Aku tak kisah pon lantaklah, minat masing2kan.

Opss melalut lak aku ni hahaha. Ok cd ni agak lama aku miliki cuma sekarang jer aku nak buat review sikit. Aku mengetahui album ni melalui blog krenmaut yang pernah membuat review & temuramah dengan Dewangga Sakti. Dari review di krenmaut.blogspot.com itu telah menarik minat aku untuk mencari & merasai sendiri kemanisan intipati album Dewangga Sakti-Mabok Kepayang.

cover depan yang sungguh menarik perhatian

Dewangga Sakti dianggotai oleh Mohsen Amdan (penyanyi), Zulkifli Ramli (gambus-oud), Norman Soo (violin), Azman (gitar akustik), Syamsulfaiz (gitar bass) & Abdul Raof (rebana/darbuka). Pada asasnya muzik meraka lebih menekankan cabang2 muzik tradisonal melayu & yang uniknya penekanan terhadap instrumen alat muzik gambus.


Mabok kepayang mengandungi 5 lagu yang dicipta oleh mereka sendiri.

01) Prelude - Inro petikan gambus pada trek ini disambung pula dengan alunan violin yang gemersik iramanya sungguh syahdu & memikat kalbu hahaha serious beb. Gabungan petikan gambus sebagai asas lagu & gesekan violin bagaikan tukang cerita seolah2 mengalu2kan aku untuk merasai "kemanisan" & keunikan muzik bawaan mereka. Oh indah betul.

02) Selembar Kaseh - Sedari leka melayan trek pertama tadi terus mengheret aku ke trek ke-2 yang kuat pengaruh muzik Inangnya. Ermm teringat lagu "Inang Pulau Kencana" nyanyian M.Nasir dari album "Saudagar Mimpi". Sungguh damai mendengarnya.. melayang2 aku dibuatnya hahaha. Vokal yang serasi dengan genre muzik & lenggok melodi yang dialunkan dengan penuh bersahaja tapi memikat. Lirik yang puitis bertemakan kasih ibu yang tiada bandingannya. Paluan gendang mendamaikan lagi lagu ni..ermm best.

03) Belayar Ke Pulau Jauh (Untuk Mencipta Rekod Dunia) - Dimulakan dengan efek bunyian desiran ombak laut, petikan bass yang menjadi asas/tulang lagu, solo gambus & gendang yang mewarnakan lagu serta gesekan violin sebagai vokal utama memang padu. Jika merujuk melodi pada lagu ini teringat aku ngan seniman filem melayu Nordin Ahmad dalam filem "Jalak Lenteng" hahaha.

Yang bestnya pada pertengahan lagu violin & instrumen lain seolah2 berperang..lawan2 solo gitu agak dramatik siot..dengan efek petir, ribut ombak yang mengganas..pergghh klimaks betul lagu ni..ditambah pula gabungan vokal harmoni memang mengasyikkan.Thumbs up.

04) Kembali Menchari - Ni lagu Abiet G. Ade ker hehehe..jangan marah eh sebab suara vokalis nya persis Abiet G. Ade. Lagu yang kuat pengaruh salah satu muzik nusantara iaitu keroncong. Bassline dia memang memikat..ermm keroncong sememangnya begitu (pada pengetahuan aku la) menghenjut2 bassline dia.Petikan gitar akustik yang menonjolkan lagi sound keroncong. Solo violin memang secukup rasa. Tapi macam ada ruang2 kosong sikit la. Kalau dimasukkan sekali bunyi angklung lagi padat & cukup rasa lagu ni.

05) Tertinggal Kapal Angkasa - Lagu yang paling heavy dalam EP ni hahaha betul groovy ar.. sapa kata lagu tradisional layu..korang silap,cuba dengar trek terakhir ni. Bassline yang groove, meletup2. Perkusi pon tak ketinggalan lunak betul bunyi perkusi. Beralun2 lagu ni,ditambah bunyian akordian mewarnakan & mencantikkan lagi lagu ni. Part last tu yang tak boleh tahan hahaha. 2 thumbs up.

Fuhh memang best EP ni. Tak sangka sekumpulan anak muda mampu membawakan lagu tradional melayu dengan baik sekali. Dari segi penulisan lagu, penyusunan melodi, nukilan lirik yang menyenangkan & penggunaan alat2 muzik yang asas menjadikan Dewangga Sakti merupakan sebuah kumpulan yang perlu diambil perhatian.

Harap2 mereka akan mengeluarkan full album. Kalau berkolaborasi ngan M.Nasir & Ramli Sarip aku rasa pon best gak hehehe. Ermm oklah jumpa lain kali.

2 comments:

deaf_angel said...

wah...memang nak kena tangkap satu je..
tu hari mm review, ni ko lak review..

matakucing said...

yup rekomended ni album..heheh best!! mm tu sape?