Monday, August 11, 2008

Personal Effective Training

Semalam aku ngan office mate aku 4 orang telah diterbangkan ke Tanjung Bungah, Penang untuk menghadiri sesi seminar yang dikelolakan oleh kompeni tempat aku bekerja. Memula dapat announcement dulu, arggghh boringnya seminar cam nie..aku dapat bayangkan cam ner keadaannya..huh ngantuk2.

Tapi aku gagahkan juga sebab mungkin kali ni lain skit kot..boleh jadikan aku menjadi seorang yang lebih bermotivasi & dapat ilmu lebih. Arrghhh pergi je lah lagipon FOC la, tiket flight, makan minum & tambang teksi semua kompeni support.

Aku depart dari LCCT Klia pukul 0655 hrs & sampai Penang Airport pukul 0745 hrs. Sampai2 jer rushing nak cari teksi sebab program start pukul 0900 hrs. Fuh nasib jalan clear.. yer la Ahad pulak tu. Sepanjang perjalanan ke Tanjung Bungah ( Paradise Sand Resort ) tempat program diadakan mata aku terkebil2 melihat keunikan seni bina bangunan2 di sekitar jalan raya. Terasa macam aku hidup di zaman pemerintahan British sebab hampir keseluruhan kesan senibina British masih lagi kukuh berdiri. Cantik, terpesona aku.

Sampai tempat seminar terus daftar & program pon bermula. Aku pon terkebil2 lagi sebab perut tak isi lagi. Adoi lapor pulak mana nak cari makanan ni. First session aku blur sebab fikirkan perut aku yang semakin kuat mengalunkan irama metal. Jam 1030hrs break kejap heheh & akulah orang pertama yang menyerbu dewan makan. Alhamdulillah dapatlah cekik bee-hoon goreng penang stail ngan air nescafe. Perghh memang lazat.

2nd session aku dah mula konsentrasi, cara persembahan penyampai program amat menarik. Tak jemu & yang best tak mengantuk hahaha. Kira dia tak straight sangat la ada gak melayang2 ke bulan cerita dia tapi still dalam kontek subjek la. Lagi satu dia tak banyak bergantung ada teks. Lebih kepada pengalaman & realiti. Setiap lesson ada aktiviti berkumpulan. Time ni yang aku paling suka..tak ngantuk hahaha.

1330 hrs break untuk lunch hour. Time ni makan kat tepi pantai hahah best sangat dapat tengok laut, rasa tiupan angin laut, sambil makan cuci mulut & cuci mata hahahaha. Lepas selesai lunch gi solat. Pastu borak2 ngan peserta2 yang lain.

1430 hrs sambung lagi hahaha biasalah mana2 seminar pon kalau lepas lunch break mesti mata macam ada gam la eh. Comfirm punya banyak gak yang aku nengok kontrol macho/cun tahan mulut dari menguap. Macam2 cara ada aku tengok. Tapi tu tak lama aktiviti berkumpulan manyelamatkan aku dari hanyut di buai mimpi.

1545 hrs break kejap untuk tea time. Mata yang mengantuk tiba2 segar bugar ekeke. Petang simple jer mee goreng mamak ngan nugget ikan & air nescafe. 15 minit sambung lagi untuk last session. Kali ni banyak akitivi berkumpulan aje errrm teringat aku masa zaman sekolah dulu. Dan Last sekali ada test. Test ni best pasal dia memberi peluang kepada aku menilai diri sendiri. Ermm result dia mmg terkena batang hidung sendiri hahaha. Tapi aku terima tu semua.

1730 hrs program abis & cam biasa akitiviti penyampaian sijil & bergambar. Alamak Flight balik KL pukul 2245 hrs, tapi tak pe aku ngan kawan2 aku ambil kesempatan gi ronda2 sekitar Penang. Tapi tak pergi banyak tempat sebab budget teksi ciput daa.

Anyway aku memang enjoy pergi seminar ni, tak rugi & tak sia2 sebab banyak ilmu aku dapat selain menyedarkan & menjadikan aku seorang yang cergas, bermotivasi, berani, berkeyakinan & aktif. Yearggh aku harap semangat ini berterusan sampai bila2.

Ok jumpa_Lagi.

2 comments:

BENTARA said...

makan kat hotel, best!

hehehe...

matakucing said...

hehe memang sedap tapi "tank" kecik la..