Thursday, May 7, 2009

Laju buaiku lajuuuuu

Ok aku dah ok skit..demam dah reda. Alhamdulillah anyway sepanjang aku demam ni aku gi keje naik keta. Nak naik motor tak larat oi. So dalam seminggu aku naik keta ni aku terpikir sejenak memerhati keadaan persekitaran & ragam manusia.

Apa yang aku perhatikan kenapa orang semua rushing? terkejar2? ermmm apa yang dikejarkan? Aku bawak kereta rileks jer 60 km/h je paling laju.. hehehe. Mungkin ada sebab musababnya? Nak kejar punch card? aku pon masuk kerja 08.30 am gak boleh jer aku punch card sebelum pukul 8.30am dgn kelajuan 60 km/h.

Ermm aku terpikir sepanjang perjalanan. Adakah kerana kereta2 mereka itu power? oh mungkin sudah pasti nak test power? kalau kereta mereka power apasal kat trafik light seterusnya aku boleh bersama2 mereka berhenti di lampu merah. Ishh kereta mereka tak power la cam tu. Kalau power aku tak jumpa mereka di trafik light yang sama.

Begitu juga keadaannya semasa pulang kerja. Mereka semua berlumba2 untuk ke destinasi masing2 pon dalam keadaan terkejar2. Kadang2 aku tengok hingga membahayakan nyawa sendiri & pengguna jalan raya yang lain. Harapan aku mereka tiba ke destinasi dengan selamat.

Tapi persoalannya apakah yang mereka kejar2kan?

16 comments:

eddie dewanaga said...

mungkin diorang memang berjiwa laju, jiwa kelajuan...

mungkin juga diorang ni byk yg bekas drummer... gigih pijak pedal.

hahaha... bagi gua, semua tu perlu skill, tapi utamakan keselamatan pengguna2 lain juga.

berteromber said...

gua sejak dah kawin tak leh bawak laju...ada senser kat seat sebelah tu...laju skit je dia ada bunyi...hehehe...

gua time terlambat je tunjuk skill...time lain wa slow2 layan lagu..

muor76 said...

org melesia nih ramai bile kat jalan raye dah tak jadi org dah... jadik berok.. kalo bawak laju tak bahaye takper.. ni bawak laju sampai sondol org.. tu yg berok tu...

Ikhtilaf said...

rakyat m'sia nie menghargai mase..
2 sebab tekejar-kjar..
x nak membazer ar.. haha..
amacam bos?.. stuju?..

Portdy said...

ntah lah bro,

mana mana pun sama..

kalu kita bawak lek lek je, adalah yang menderum kat tepi potong kita siap selit kat depan betul2

tak bagi distance langsung...

jangan sampai gua drive bigfoot lenyek diaorang sambil stereo wa main lagu "iron man _ sabbath"

Saudagar Mimpi ... said...

mungkin mereka kejar lampu hijau di simpang seterusnya kot?

deaf_angel said...

laju kalo takde apa2 ok la, tapi kalo sebabkan kemalangan, menangis air mata darah pun tak guna

eiza in the house.. said...

sbb diaorg sakit perut tak bro..huhu
kasi tahan mesti kene ubah2 kedudukn,
so, tu yg tekan pedal minyak tu..
secara tak langsung membawa kereta lebih laju kedepan..hehehe

matakucing said...

eddie,
double paddle eh..haha

berteromber,
sekali senser tu nyeetttt..melecet

muor,
betul3

ikhtilaf,
ermmmm boleh kot idea ko tu..hehehe hargai masa semua kerja buat last minit.

matakucing said...

portdy,
haha kasi lenyerk sampai penyet.

SM,
dorang praktis nak qualify F1 kot.

Deaf,
kalau dah jadi cenggitu nak salahkan sapa..menyusahkan org lain,

eiza,
dorang kene ciri birit kot...makan julap

GitaLaraPencinta said...

hai,

thanks sbb komen blog kita ehh.. wahhh.. behnyerr dapat baca blog2 yg ada kaitan ngan muzik ni..

gua follow u ehh..

GitaLaraPencinta said...

ko bawak 60km/h jerr..? tahan sabar gak ko eh.. hehe!

matakucing said...

lara,
takde hal..yup bwk keta lyn cd..haha tak mo ribut2

zan said...

apa saja yang di kejar kejarkan
ini paling harus dia mengerti
jangan sampai sesat haluan nanti

memang benar diri kita mesti menang
tapi apa yang di pertarungkan
jangan sampai menyesal kemudian hari
-dunia perlumbaan-

Apa nak kata? huhuh

matakucing said...

zan,
versi sweet charity ker Republic of Brickfield

zan said...

Ori la beb..ori..

"mari kita reggae"