Friday, May 29, 2009

Alexander bukan Zulkarnain

Adakah Alexander The Great itu Iskandar Zulkarnain? sama? tidak?. TIDAK, Alexander The Great bukan Iskandar Zulkarnain!!. Tapi masih ramai yang keliru. Betul tak?? sejak akhir2 ni aku berminat dengan dua nama ini & kisah Ya'juj & Ma'juj/Gog & Mogog. Nanti aku cerita yer (belum abis baca lagi).

20 comments:

Portdy said...

yeah!

get ready for lesson History 101...

murid2 sediakan buku nota.

berteromber said...

beberapa bulan lepas dah keluar dah dokumemtari ni kat astro ch 106 kot kalau x silap..

eiza in the house.. said...

bro,
nama nie za letak kat seseorg..hehe
"alexandera"

Pyanhabib said...

osman tikus tu pyanbabib ke? hah ha!

Takilala said...

kalau lagu maiden Alexander the Great tu tukar lirik jadi Iskandar Zulkarnain best gak kan.

zan said...

Ulas beb, ulas.

Kalau boleh masukkan sekali dalil akli & nakli.

Tapi aku dari dulu lagi memang tak pernah percaya Iskandar & Alexander orang yang sama.

Kalau Pyanhabib & Osman Tikus tu, memang dah lama wa percaya tu orang yang sama...hahaha

matakucing said...

portdy,
beri perhatian yer..jgn main2 hehehe

berteromber,
yer ker..oooo tak tau pulak aku..aku tak de astro.

eiza,
dera?..ishh ishh alexanderadia

brader pyan,
osman tikus ngan lu sama rebel!!..cuma osman tikus pandai buat bom buatan sendiri hahaha

takilala,
cun jugak tu..citer pasal zulkarnain sebenar

zan,
actually aku tgh baca pasal ya'juj & ma'juj..ko pon sama ngan aku la..alex & zulkarnain org yang berbeza

deaf_angel said...

lagu Alexander The Great kat kaset Somewhere In TIme, dulu keluar time aku sekolah menengah
so bila Bruce nyanyi..

'He pave the way for Christianity, marching on..'

aku was like, ok...dekni bukan Islam ler gitu macam kalo ikut versi Maiden huhu

Portdy said...

cateye,

lu nak itu live shits eh?

aku g tengok kalau ada lagi kat kedai...

last ari tu tinggal 1 jek

eddie dewanaga said...

Alexander dan Iskandar bukan org yg sama... betul tu, dlm dokumentary Jejak Rasul a few years ago ada diceritakan pasal benda ni....

sis_nita said...

tetiba terminat nak mengikuti.. kita tunggu niii..

kat astro dah penah wat docu pasal Alexander The Great bukan Iskandar Zulkarnain..

nak dengar ulasan versi matakucing lak :)

sis_nita said...

dengar..? mukan dengar.. BACA laa nita.. aisehhh..

matakucing said...

port,
tinggal 1?? paksa tu kedai buat lagi copy hahaha.

eddie,
yup jejak rasul ada dulu..ni tgh cari2 vcd jejak rasul.

sis nita,
tungguuuuu

sis_nita said...

errr.. penah mai pulau carey ke? ke asal orang dekat2 area citu..?

*think..tink..think*

lenkali nak datang, bagitaw ehhh.. nnti kita banjerr makan seafood.. pastu blehh laa dengar sore kita nyanyi kat restoran seafood tu..

haha! gilerr karaoke!

matakucing said...

ala saya duduk sijangkang la sis nita..lama tak makan mee goreng kat kat kedai ujung pulau carey tu..ntah ada lagi ntah idak

Basuh Baju said...

helo..

setuju.alexander bukan zulkarnain..satu kajian yg menarik yg baru2 ini dibincangkan..

sis_nita said...

ha..? cjangkang..? muahahah! weiii..! kita sekampung laa..

adoyaiii.. ada gak laa member sekampung kat sini.. hehehe!

zan said...

ui..leh wat jejak kasih lak..
carey island..bekas tanah jajahan tu dulu..hahaha

gayour said...

dalam komik KINGDOM COME hasil karya mark waid dan superstar alex ross sepuluh tahun yang lalu, mereka mencipta karekter GOG dan MOGOG dalam komik tu. mereka percaya akan kisah YA'JUJ dan MA'JUJ.

rimanilzah said...

hikayat melayu gunakan iskandar zulkarnain dan samakan alexender the great utk nampakkan raja-raja melayu hebat.