Thursday, January 29, 2009

Ray Ban Wayfarer ii*

Last 2 week balik keje aku singgah jap flea market. Tu pon dah dekat pukul 4 pm redah jer la Ujan lak tu. Round2 jumpa pulak kacamata lama ni; Ray Ban Wayfarer ii*. Aku bukanlah peminat tegar kacamata tapi bila dah jumpa wayfarer ni aku bukan main suka apatah lagi dengan harga yang cukup murah.



Ni wayfarer ii model lama sekitar tahun akhir 1980-an (tak sure sangat). Bingkai tortise (betulker aku eja ni) kaler cam kayu2/batu2 skit.



Bahagian tepi ada ribet Ray Ban.



Bahagian dalam sebelah kanan ada tulis B&L Ray Ban USA*. Bahagian atas kanan bingkai ada no siri ; B&L 5418*. Kat besi plate tu ada punch no.5



Bahagian tepi sebelah kiri ada tulis Wayfarer ii* & ada punch no.5 kat plate.


Kat cermin ada chop B&L

Masa memula jumpa memang berkeladak Wayfarer ni. Aku ingatkan wayfarer biasa tup2 tengok Ray Ban. Apalagi grab aje. Tapi nak kene repair sebab bingkai tepi tu dah terkepak & bengkok. Agak2 sapa2 yang kaki wayfarer; rare tak model ni. Tapi segan pulak nak pakai sebab sekarang dah trendy la.

5 comments:

muor76 said...

ko segan nak pakai? meh tolak kat aku.... leh aku pakai mase naik vespa...kekek bape hengget ko angkat?
banyak ker rayban ade kat fleamarket.. aku kem kat ko leh? aku memang nak carik design camtu.. old skool sket..

eddie dewanaga said...

gua ada sebijik wayfarer ni beb, gara2 gambar brader gayour masa dia still kat gelihati lagi... gua pun ada sebiji aviator 'diamond heart' lepas cerita top gun...

tgh cari satu aviator yg mcm cermin tu, tapi kalau dapat, nak carik jugak oakley... gua kan berangan nak jadik budak2 delta force!

Abdul Rahman said...

lain kali aku jumpe ko, ko kene pakai spek ni. Baru aku berbangga berjalan di sebelah ko. hahaha

matakucing said...

muor,
tak selalu ada..tengok nasib gak. Kang ada aku info nnt.

Eddie,
frogskin dulu saingan sengit wayfarer haha tu jam frogskin meletup masa citer terminator 2, arnold pakai.

Hakimi,
Ishh segan dowh..siot jer

zizo said...

brader...fleamarket kat mana?...bitau la..kat mana cari..rayban ni..lawalaa...jual kat sy la..