Saturday, January 10, 2009

Kampung Boy : Yesterday & Today pt.2

Ok sambungan dari komik Kampung Boy : Yesterday & Today.





Permainan dulu2 banyak eh. Ikut musim cam gambar atas tu. Kalau musim guli siaplah poket penuh ngan guli, seluar jangan cakap terlondeh jer manjang hehehe. Musim getah gelang tangan penuh ngan getah gelang. Dah macam mami jarum huhuhu.





Tapi paling best ni ler..laga biji getah ngan buat helikopter. Dulu masa abah & mak noreh getah aku selalu ikut. Aku suka kopek cebisan getah yang kat tempat torehan tu. Gumpal2 jadi bola. Macam2 saiz ada tapi bau dia busuk skit tapi paling best tu la buat helikopter.







Kat kampung aku panggil "Tolop". Di buat dari buluh ni biasa main petang2. Lepas tengok citer Combat & perang mula sorang2 bunyi siren hehehe. Bila dah bersahutan semua berkumpul main perang2 ler haha. Peluru dia pakai kertas sokabar jer basahkan dengan air gentel2 kasi bulat cam peluru.





Kondang-kondi ni pon best tapi dulu main selalu gaduh aje hahaha main tipu. Siap ada yang nangis lagi hehehe. Tapi pemukul paling best dulu abang ali la dulu. Jauh siot dia pukul.





Baling terup/kotak rokok ni pon best haha pastikan selipar yang nak buat baling tu keras punya. Kalau pakai selipar jepun tak yah ler..melayang jer lebih tapi hasil tak dak. Hanya terup/kotak rokok yang kat luar bulatan jer boleh ambik.





Lagi satu laga spider tapi aku tak rasa laga spider ni..laga semut hitam ada aku main gak. Cabut sesungut dia letak dalam kotak mancis, time battle baru kuarkan hehehe jahat kan seksa binatang jer.



Time musim gasing ni lagi happening. Kat koridor sekolah pon boleh main ermmm dalam kelas pon jadi gak layan. Paling kejam main gasing pangkah. Modal kene lebih bawak gasing spare 2,3 biji sebab kang kena pangkah pecah. Memang kejam. Tapi paling skillful letak gasing atas tapak tangan huhu aku tak buat takut tangan berlubang .



Main guli pon banyak gak cara main dia, ada main guli longkang, guli tuju & apa lagi eh.. Tu jam poket semua kembung2 kalau jalan mesti bunyi & lagi satu wajib pegang seluar takut terlondeh hahaha. Dulu siap tanam tu guli2 tu biar power hahaha.

Ok berenti dulu nanti senang sambung lagi.

11 comments:

Geng Metal said...

HAdeiiii ... kat sini takda dah mende2 tu bro, kat KL ni ada main game & pc jer

varietemarket said...

haa...betul tu..

akum , kalau ader masa layar la
blog aku..http://www.rarefleabundlemarket.blogspot.com/

Muhafis said...

waa.. nice sharing katsini .. tp taknmpk sgt larh.. ade ke link website dye.. leh bace full version.. huhuh

berteromber said...

fuh...nostalgia betul...boleh katakan hampir semua game tu aku pernah main kekecik dulu...

rugi betul bebudak sekarang...tak adventure langsung...hehe..

muor76 said...

skang nih bile cuti sekolah.. aku tak tau ler bebudak main ape...
zaman dah berubah tak macam zaman dulu.. tapi zaman dulu menyerlahkan kekreatifan bebudak.. skang nih semua dah ready..

aku mase cuti sekolah dulu buat bang kace untuk main layang layang.. pastu lawan.. tengok skil saper yang paling tinggi dan benag saper yang paling tajam... syok siootttt..

hf said...

main guli ?
memang best..

dulu aku siap bawak botol guli tu nak main...

haha...

macam terror aje bawak botol...

alih2..
nak main guli..

kaki tarak !!!!!

memang dah excited main gasing pulak...

jahanam.......

haha

matakucing said...

Geng metal,
best tu permainan kg.

varietemarket,
telah dilihat..tima kasih singgah.

muhafis,
bli jer bro kat kedai buku..rm14 jer banyak dah koleksi lat kat kedai buku ;)

berteromber,
budak2 teknologi la katakan.

matakucing said...

muor76,
paling brutal kalau main lelayang taruh kaca kat tali.

ozzy,
jom main guli huhuhu

ainzoo said...

ada lagi satu...dedulu, ayah slalu wat kan senapang dr pelepah daun pisang.prap prap praap pap bunyiknye..best woo..paling xbest, mak marah sbb baju kna getah pisang..huhu..nostalgia..apa la nasib anak2 zaman ni? dh xknal dh itu seme..

hf said...

..dah tua2 semasing ..
kau ajak main guli pulak..

haha..

siyott aje...

Si Jambi Darat said...

haih..terkenang zaman kecik2 dulu la..semua permainan tu aku main!huhuhu