Friday, January 16, 2009

Kampung Boy : Yesterday & Today pt.3 last kopek

Sambungan dari part 1 & part 2







Satu lagi permainan yang jadi kegilaan dedulu ialah layang2 atau wau. Biasa time awal tahun tengok peralihan angin monsun. Bila musim lelayang kalau dongak atas langit confirm bersepah2 lelayang kat atas. Port? kat padang ler hahaha masing2 dengan lelayang & wau yang pelbagai design. Ada bentuk kapal terbang, burung merak, kapal layar, sotong, ketam ishh banyak ler.

Semua lawan2 sapa paling tinggi hahaha paling kejam salut tali lelayang ngan kaca..sapa tergesel memang putus ler jawabnya. Kene main jejauh.





Ni korang panggil ape eh, kalau tempat aku "meracik". Biasa ni tangkap ayam hutan atau burung wak wak. Tapi nak kene sabar ler..nyamuk pe sume tu kene tahan ler hahaha. Sekarang dah tak de dah kebun sawit dah jadi umah dah. Ermmm sayang tul.





"Polis sentri" mainan paling lasak sekali. Ganas pon yer gak sebab kalau main ni mesti baju comot2 & koyak2. Happening ah main polis sentri ni. Actually aku sebenarnya baru tau polis sentri tu sebenarnya "Police & Thief" . Tu pon lepas dengar lagu The Clash. Haha siot.



"Rounders" ni ala2 baseball la. Dulu biasa main pakai bola tenis. "Bat" (betul ker aku eja - pemukul) buat sendiri pakai kayu papan buat umah atau gi tebang pokok kat kebun belakang umah. Siap lukis2 pakai cat lagi "bat" tu. Dulu biasa main umah wak Idah.



Lagi satu permainan wajib kat sekolah rendah dulu, "Galah Panjang". Gelanggang badminton, takraw & bola tampar ler selalu jadi port. Sebelum masuk kelas jer kene seround. Time rehat kena seround. Risiko gak baju koyak keh keh keh.





Lelain tu permainan budak2 pompuan ler. Atas tu "Ting-Ting" dulu aku main gak ngan kakak2 & abang serta tak ketinggalan jiran2 pon turut joined. "Batu Seremban" pon top kalau time bulan pose. Ye la kalau nak main galah panjang ker mesti haus tekak. So Batu seremban la alternatifnya.





"Masak-masak" selalu kakak aku main & paksa aku jadi anak..citt kadang bengang jer siap curi2 amik beras, sardin, kacang panggang buat masak. Kadang jadi kadang tak. Kalau tak jadi siap korek lubang kambus barang2 tadi tapi kene pandai2 ler jangan sampai mak nampak. Kalau tak berdesing telinga.

"Congkak" dulu main kat atas tanah jer. Korek lobang pastu ambik biji getah buat buah dia. Selalu jer aku kalah kalau main congkak ni keh keh keh.



"Enjit-enjit" ni kalau susah nak tido la. Enjit punya enjit tau2 tertidur. Best kan permainan dedulu. Aku bertuah dapat merasa semua tu. Cuma budak2 sekarang dah tak rasa ke "best" an permainan dedulu. Suma dah layan PSP, X-Box etc. Ermm ruginya budak2 sekarang kan.

7 comments:

berteromber said...

teringat zaman bebudak dulu buat layang2 pakai surat kabo ngan lidi penyapu...talinya pulak cilok mak nyan benang jahit baju...hehe

deaf_angel said...

sorry interupt

mata-kucing..ko gi blog si peminat m nasir tu? ada poster show dia dah..

amacam? aku nak cek rota kerja aku dulu ler dan where the hell is istana budaya? ada lrt tak

eddie dewanaga said...

games yg mcm gini la yg bikin budak2 dulu tough beb, mental dan fizikal, sekarang ni tak guna, melepak depan tv main games...

muor76 said...

benang kace... ermm kalo yg bese kacenyer amek kace mentol.. kalo yg luor bese aku amek kace botol...
nak lekatkan kat benag lak.. kalo yg bese aku pakai 'air kak' kene masak dulu wat gam... kalo yg luor bese aku pakai putih telur.. selalu aku dok letak inci/pewarne kaler merah.. bagi cantik sket.. kene pakai benang putih.. kalo pakai benang hitam tak bape lekat ler kacenyer.. dan jgn buat bawah pokok kelape.. takut pelepah jatuh.. make putus ler benang nyer.. kalo lelayang lak.. aku selalu pakai kertas yg kaler merah tu atau kertas minyak.. hehehhe syok siot... memang ler adventure kalo nak main lelayang... kalo satu putus.. berteromber ler bebudak kejor nak dptkan lelayang tu.. berteromber-lame tak gune siot... heheheh

matakucing said...

berteromber,
sama ler..first lelayang aku dulu pon buat pakai lidi jer haha.

deaf,
yup..masa aku amik tiket show butters tuari pon dah start jual..jom ah..ozzy(hf) pon nak turun gak tu.

Eddie,
yup betol2..dak sekarang nak pegang cacin gpon tak brani..citt.

muor,
tu dah kira paling kejam tu hahaha bila putus tu yang ada misi menjejak kapal terbang terhempas keh keh keh.

ainzoo said...

Betul betul betul..bab lelayang tu sy pun wat dg lidi pnyapu&sokabo.abis seberkas pnyapu mak kat dapur..trus longgar seme sebab sy&adik xsesudah wat eksperimen..Celen woo.nak imbangkan hujung & pangkal lidi pnyapu tu yang tak sama berat..siap selit kertas la, buh byk2 selotep la kat hujung lidi yg ringan supaya beratnya sama imbang, dan ble la lelayag tu terbang tanpa berpusing2..Kreatif kan otak budak2 jaman dulu?creative in order to think on how to survive...tu tak masuk lagi bab mak hangin satu badan sebab slalu cilok benang2 jait baju..ngeee..

`Polis sentriii, wan to jaga, polis mati, pencurik jaga` ;-)

Rounders tu main depan uma..Tapak (Base)nya kitorg slalu tanda dgn daun pokok yg lebar..smpi layu dibuatnya.Kolo x dengor ngauman mak kat uma, mmg main je smpi mlm..ehe

Galah Panjang ni pun best. Saya & kwn2 panggey `Galah Cap Kipas Udang` sbb lepas main, mmg bkipas (Kipas udang tu nama kilang kicap.sj2 bg nama cmtu).Slalu main masa p sekolah agama sbb cikgu asik xsihat. Jarang2 ada cikgu yg mai ganti sbb memasing ada kelas memasing.
eh..panjang la pulak...hmm..sowi ye..mcm menaip kat blog sendri pulak..
Papehal, mmg nostalgic punya entry..caya lah

Si Jambi Darat said...

Btol tu bro..budak2 skang rugi..ntah2 semua permainan dorang xreti mn dah..sibuk men counter strike je kot..kdg2 aku terpikir,teknologi ni kadang2 membunuh keseronokan..