Saturday, September 13, 2008

Review CD : Nirvana-All Apologies/Rape Me

Ok last kopek eh..hehe penat ar nak review cd hahah pasni nak citer lain pulak. Ok Single ke-2 dari album In Utero-All Apologies/Rape Me.


Cam biasa ada 3 trek :

01) All Apologies - Start dari lagu ni Kurt improvised lagu2 dia dengan elemen string. Kat lagu ni guna Cello. Lagu ni jadi kontroversi la lepas dia mati kira macam wasiat terakhir la cenggitu. Orang kaitkan lagu ni ngan kematian dia..ermm tak sure pulak, kebetulan kot.

02) Rape Me - Lagu anti media terutama MTV hahaha masa MTV Video Award 1991 Nirvana nak main lagu ni tapi dorang tak bagi so dorang main latest single (masa tu) Lithium). Original versi ada solo tapi Kurt buang sebab nak jadikan lagu tu sependek mungkin.

03) Moist Vagina (prevoius unreleased) - Lagu ni dirakam secara bersahaja (first take) masa praktice nak rakam In Utero. Spontan la senang cakap..kadang bahasa aku skema giler eh. ahaha blasah aje..angan2 nak jadi penulis konon..cit podahh hahaha.

Tapi aku tak paham la konsep artwork2 kat cd singles ni. Kalau diperhatikan cam pelik jer imej2 yang digunakan Kurt Cobain kan. Ok lah jumpa lagi dengan entry2 yang lain pulak. Nak termuntah la review Cd ni hahaha.

2 comments:

deaf_angel said...

ni yang mtv unplugged tu ada kan?
dulu aku ada satu kawan...suka betul nyanyi2 lagu nirvana sorang2 syok sendiri..

matakucing said...

a'ah betul..aha lagu2 nirvana tpt aku blajar bahase english muahaha tp dorang ni metafor sgt la lirik dia...kdg aku pon tak paham :p