Saturday, September 6, 2008

Ramadhan Bulan Pembaziran

Eh jangan orang terkejut ngan tajuk entry kali. Tak sebenarnya aku nak ngomel sikit pasal bulan Ramadhan ni. Yelah selain Ramadhan bulan mulia, bulan rahmat bulan keampunan & macam2 lagilah yang kita selalu dengar kat tv,radio kat banner2 tepi masjid korang lupa pasal "Ramadhan bulan pembaziran".

Aku lihat dari sudut pemerhatian disekeliling aku. Yang aku nak tekankan kat sini pembaziran makanan & minuman (& RM sekali). Bila tiba buka pose jer memang lah nafsu nak makan macam2. Nak makan ayam percik, murtabak, nasi beryani, kebab; nak minum air soya, tebu, teh bunga, cincau etc.

Bila nengok kat meja makan perghh penuh cam ada besday party pulak. Berwarna-warni pelbagai rupa & bentuk. Ermm apa yang dihajatkan akan termakbul ketika buka puasa nanti. Nak makan sume hahah. Bila start buka pose jer teguk air segelas, makan karipap sebiji, jamah murtabak sepotong erkkk dah kenyang pulak?

Abistu takkan nak biar nasi beryani, ayam percik, kebab tu takkan tak sentuh? isshh tak larat lah nak bedal, kenyang dah nie..ermm tak pe simpan dulu nanti lepas terawih cekik la lagi. Balik terawih malas pulak nak makan takpe buat sahur la nanti.

Sahur time muka sememeh, mata mamai lagi nak makan nasi beryani, ayam percik isshh tak lalu la, tak selera la nak makan pagi2 buta ni. Last2 benda2 yang kita beli untuk berbuka tadi tak disentuh langsung. So jawabnye tong sampah aje la yang makan. Tong sampah le yang setia memakan apa saja yang disuapkan padanya.

Ermm korang pernah alami kan keadaan di atas. Ermm samalah ngan aku. Memang membazir betul. Sedih aku tengok makanan2 tu dibuang begitu sahaja. So dah lari dari tuntutan agama supaya jangan membazir. Nafsu masih tak dapat dibendung lagi. Adakah puasa kita sempurna?

1 comment:

BENTARA said...

antara motif Puasa ialah lawan nafsu. Malang ah kalau masa tu nafsu tak terkekang.

Kena kuatkan iman. Cuba lawan dengan perbanyakkan amalan agama, solat sunat, baca Quran, zikir etc...