Tuesday, October 7, 2008

Quran Flash

Tuari tengah free sikit kodek2 la tenet. Tup2 jumpa website nie.. interaktif Quran dalam medium baru; dalam format Flash. Klik sini

Aku pon explore la site tu..ermm memang kreative sungguh. Kat situ ada macam2 kemudahan. Ada 3 menu utama;

1) Background Image : Yang ni sebagai latar belakang aje. Boleh tukar2 ikut mana korang suka. Kalau dah boring yang default boleh ar tukar2 lain.

2) Page Resolution : Yang ni display ar cam biasa ada high resolution (tulisan lagi terang tapi loading lambat sikit ), medium (tulisan terang gak loading pon tak lama sangat) & low resolution ( tulisan tak bape terang sangat still boleh baca kalau ikut mata aku tapi loading cepat ).

3) Book Type : Yang ni pulak korang boleh pilih jenis Quran cam ner korang suka. Ada beberapa jenis ikut sesuaian korang macam scripture of Tajweed-siap ada panduan bacaan tajwid, scripture of Tafsir-ada definasi & terjemahan ayat, scripture of English Translation-ada terjemahan & tulisan rumi bagi yang tak pandai baca jawi/arab & beberapa jenis lagi.

Selain tu korang boleh bookmark page yang korang dah baca then kalau nak sambung just refer jer bookmark yang korang dah tanda tu. Memang menarik Quran flash nie. Aku hari2 gi singgah site nie. Sehari 2,3 page setel. Korang boleh selak2 cam korang selak quran biasa.

Ni projek start 2007 & sekarang dorang tengah dalam fasa seterusnya nak masukkan bunyi/suara & elemen interaktif lain. Cuba la check eh.

6 comments:

eddie dewanaga said...

pelbagai usaha telah dijalankan utk menyenangkan lagi muslimin seluruh globe, hendak tak hendak je la...

terima kasih bro atas maklumat.

matakucing said...

yup betul tu..
sama2 dpat info

muor76 said...

bagus... kalo time free kat opis leh gak ngaji.. tak yah amek air semayang.. hehehhe
eh incik matekucing kat kedai bundle kat muor ade byk gak ler baju band.. rege dlm rate rm30 ke rm90.. aritu ade poison kain 50 budak tu letak rm50 jerk..

deaf_angel said...

wei
thanks for sharing

matakucing said...

muor76,
kasi lokasi part mana kat muor tu..aku tuari jln sampai melaka aje nak masuk muar mls plak rasa.

deaf,
sama2

muor76 said...

lokasi kedai tu susah gak nak diterangkan kalo tak bese jln kat muor,, heheheh kat bus stand pagoh de. kat sg abong ade.. kat seberang ade.. depan kastam ade..