Friday, October 17, 2008

Q Mag-Nirvana & The Story of Grunge pt.1

Ok kali ni nak tampal gambor ajer tak banyak ngomel eh. Ni magazine adalah edisi istimewa pasal Nirvana Khususnya & Seattle music scene amnya. Semua ada 10 siri untuk edisi istimewa tu, Nirvana merupakan salah astu band yang terpilih. Aku beli dah lama gak baru sekarang jumpa balik & nak share ngan korang .



Aku suka gambar ni. Kurt tengah bodysurfing kat crowd sambil menggoreng. Gambar ni di"tembak" oleh photographer tersohor encik
Charles Peterson, seorang pakcik yang amat rapat dengan band & perkembangan muzik Seattle. Terutama foto2 yang beliau "tembak".


Ni pilak quote tentang muzik Nirvana dari seniman lagenda Seattle & mendapat jolokan
godfather of grunge. Tak lain tak bukan pakcik Neil Young.

Ni pulak cerita ringkas pasal pekan Seattle dari segi muzik, sosiobudaya, ekonomi etc.


"kami sebenrnya tengah bergaduh..tu pasal possing cenggini.."

Label Subpop amat sinonim dengan grunge. 2 mamat ni la founder label Subpop Brandon Pavitt & Jonathan Poneman.





Page ni cerita 10 album klasik dari band2 legend yang mempengaruhi bentuk muzik Seattle. Dari
Black Sabbath, Iggy Pop & the Stooges, Led Zeppelin, Big Black, Neil Young, Husker Du, The Replacement, Pixies hinggalah ke Sonic Youth.


The Melvin
ni kira orai dalam Seattle music scene. Buzz Osbourne (gambar) tiada kene mengena ngan atuk metal Ozzy Osbourne ye. Merupakan idola & teman baik Kurt.

"hey kamu masih disana?... yearghhhhh" Andrew Wood
"isshh pebenda la vokalis aku mengarut tu?.." Stone Gossard

Band terawal Stone Gossard sebelum form Pearl Jam bersama2 Eddie Vedder.

Here they come..Mudhoneyyyyyy. Antara band senior yang berpengaruh & dihormati dalam Seattle music scene.

"eh lu nak kena ni..meh aku suntut buntut lu ngan gitar gua"
"weii main kasar nampak.."

"lihatlah rambut ku yang cantik mengurai auuuuw"..Chris Cornell ketika era awal bersama Soundgarden.

Dorang ni heavy siot..aku paling gemar album Badmotor finger. Pertembungan antara sound kotor grunge dengan Heavy metal. Cuba cekidot tu album eh. Ok la pt.1 dulu kasi intro dulu. To be continued...

1 comment:

Abdul Rahman said...

amacam bro, jadi pergi tgk butter kt bukit jalil?