Monday, October 20, 2008

Q Mag-Nirvana & The Story of Grunge pt.2

Ok sambungan dari part 1 dulu. Kali ni lebih pada sejarah permulaan Nirvana.







Ni kira time line la sejak dari 1981-1989 cerita sewaktu Kurt Cobain masa kanak2, pastu jumpa pulak Kris Novoselic. Mula rakam lagu, buat demo pastu jumpa Jack Endino terus rakam album Bleach yang hanya bermodalkan 600 USD. Masa tu pinjam duit Jason Everman (2nd gitaris) sebelum kene tendang. & sampai sekarang dorang masih berhutang ngan Jason Everman duit tu.





Yang ni citer pasal mak Kurt yang terkejut pasal ada banyak wartawan serbu rumah nak interview dia sebab anak dia dah jadi rockstar. Selain tu citer pasal tour Bleach kat sekitar Washington dengan hanya naik van buruk.









Ni citer pasal dorang dapat offer dari David Geffen nak rakam album Nevermind. Kat sini ada citer gak pasal citer memula jumpa Dave Grohl, pasal rakaman Nevermind, fenomenal Nervermind dari sini Kurt dah start cam lost sebab tiba2 dorang dah glamour giler. Citer pasal tour yang membosankan dan jumpa Steve Albini producer album In Utero.














Next 7 page citer pasal cerita disebalik tajuk2 lagu yang terkandung dalam album Nirvana. Start dari era Bleach, Nevermind, Incesticide, In Utero, Unplugged in New York & B-side, rarities & demo2 yang pernah dihasilkan Nirvana.

Ok sambung lagi part 3.

3 comments:

Abdul Rahman said...

pergh puas beb klu dapat baca ni. dpt lg ke klu cari majalah edisi ni? haha.

lagi satu,betul ke 'grunge dah mati?' hahaha.

matakucing said...

aku pon terjumpa mag ni..longok2 kat kedai buku. grunge dah mati? yang mati kurt cobain je hahahaha.

zizo said...

aku cadangkan kat kaw beb..scan mag ni pastu upload atau buat link kat rapishare...aku nak baca la..hehehe