Thursday, March 27, 2008

Koleksi : Kasut Sneakers

Sekarang aku nak bagitau kat korang sume lagi satu hobi aku yang pelik sikit. Eh pelik ker..tak lah lain sikit kot. Aku suke kumpul kasut2 sneakers, kadang org panggil kasut sukan. Biasanyer aku lebih suke suke kumpul yang patern hi-cut era2 80's pey cutting ( kire zaman2 rock la ). Sebab yang cutting hi-cut lagi cun erk dari yang low-cut.

here the treasure...the old school model


Antara banyak2 brand cam Diadora, Nike, Adidas, New Balance, Puma etc aku lebih suke cari brand Aliph. Aliph pey brand bagi aku paling rare ar. Memang top brand Aliph ni & ianya buatan Malysia oooo. Masa dulu kire paling top la bersaing2 ngan brand2 obesi. Harga pon murah, cutting pon ranggi ( ekekek geli plak aku gune perkataan ni ). Oklah sebagai alternatif, klu nak bli brand obesi pey mahal sey ( pada masa 80's la ).


my first sneakers, model ape erk?? known as kasut Iron Maiden hahaha

Ok ni kasut pertama yang aku beli. Masa tu aku tgh giler Iron maiden. So model Puma ni kire cam dak2 Iron Maiden pakai. Klu ngk kat sleeve album ke, mag ker even video2 dorang pon banyak model cenggini. Tapi sekarang dorang dah tak pakai kot hehehe klu ngk DVD Rock in Rio pun cume Janick Gers jer yang pakai lagi model cam ni. Yang seingat aku, aku beli kat bundle Port Klang, RM 50 & tak boleh kurang harga langsung. Sigh!! cibek tul.


amboi merahnyer..ekeke takut siot nak pakai

Yang ni pulak kasut yang paling pengsi bagi aku. Hahaha korang nengok ar kaler dia...uissh merahnyer mak ngah! ekeke. Model Aliph ni aku beli ngan member aku. Brand new tau bukan 2nd siap kotak lagi. Klu nengok model ni kire duplicate design Nike pey kasut.

Klu korang nak nengok Nike pey original, korang nengok kat cover album Search-Cinta Buatan Malaysia yang Yan pakai kaler biru tu. Lagi satu korang cube nengok cite Gila-gila Remaja, tengok scene awal masa Azroy tengah bersiap nak gi kolej.

Aku jarang pakai kasut ni sebab pengsi sangat la kaler dia. Klu pakai tym tengahari kaler dia menyerlah oooo. Lagipon bahaya ar takut kene kejar lembu siott hahahaha. Lagi satu kain dia jenis licin cam material yang buat payung. Klu koyak tak leh jahit ooo. Tapi bestnyer pakai kasut ni dia ringan ooo..cam pakai selipar jepon.


model Lefthanded-High Flyers ??

Model Aplih yang ni pulak orang kata ni la model Lefthanded-High Flyers. Aku pon tak sure ar tapi kalu nengok kat cover album Lefthandend-Seruan tu cam sama. Yang ni aku dapat masa member aku gi Terengganu. Tapi ni saiz kecik ar sakit kaki mau pakai hehehe klu setakat pakai pasui amik gambar aje boleh ar klu buat jalan ker.. mampus tak boleh punyer. Sakit oo jari kaki, kuku cengkam ekekeke.

lawa eh cutting dia...buatan malaysia

Sneakers Aliph Yang ni pulak aku tak tau nama model dia. Ni pon dapat kat Terengganu gak sama ngan yang kat atas tadi. Saiz dia besar sikit sedap pakai. Kembang kempis jer idung klu pakai g nengok konsert. Ada aku jumpa gak kat bundle KL tapi dorang tekan harga ar.. sampai RM400 tu dorang up harga. sigh!! berpeluh ooo dengar harga, padahal aku bli baru RM80.


the real classic one

Ha yang inilah paling klasik & yang paling aku sayang giler baboon. Model Aliph "Klasik" ni ( aku bagi nama sendri "Aliph-Klasik" ekekeke pandai2 je ) jenis kain. ala cam kasut sekolah tu. Aku dapat pon dulu brand new RM80. Mahal skit tapi reasonable eh. Tapi sayang ar kasut ni dah reput, tak boleh pakai selalu nanti koyak.

Model ni Search pakai masa album Mentari Merah Di Ufuk Timur. Dia ada 4 kaler merah, hitam, biru & putih. Dolu tym sekolah aku ada pakai. Hehe tapi aku tak simpan lak kasut sekolah aku tuh. Klu ada lagi kasut sekolah aku, tu lah yang paling rare.


pilihan muda-mudi masa kini..tu lah slogan dia


Ni pulak model Aliph-Rider tapi aku cume gambar dia aje ekekeke. Poster ni aku jumpa kat majalah Roda-Roda. Majalah motor yang paling lama ada kat pasaran. Sampai sekarang pon masih ada lagi majalah nie. Dulu klu beli model ni dapat posh bag Aliph free. Klu tak silap ni model tahun 1988/89. Rock kan poster dia ni eh.

Tu jelah model sneakers yang aku ada setakat ni & aku still cari lagi model2 yang lain cam diadora, new balance etc. Klu korang ada info bagitau erk.

14 comments:

khys said...

weiii matakucing, suka aku tengok koleksi2 ko nie, hehe...

haritu tak sempat aku nak pass vcd rok kangkang, takpe lain kali kalau ada part 3 turun arr..

BENTARA said...

rare gila kasut Aliph ni.. zaman gua Penilaian Darjah 5 ni. Gua beli yang warna hitam punya.

eh lu punya blog gua sudah link dalam krenmaut. Senang gua nak ziarah tengok hahaha...

matakucing said...

khys
thnx lawat blog ni
aritu aku terpaksa blah awal sbb ada hal yang tak mengizinkan
insyallah pt 3 ada kita jumpa lgi

matakucing said...

bentara
thnx..idola metal ku hehehe
krenmaut pn aku letak lama aku ltk link kat sini

rindu nak ngk ko perform brs/pontianak

Aliph said...

alamakkk... memang pengsi habis laa!

tak sangka ada gak geng LRO yang jadi Aliph collector. selama ni aku tercari² gak member yang boleh share minat ni ngan aku. dah jumpa pun. syabass bro cat eye...heh heh!!

matakucing said...

tima kasih
keep in touch
rock on :)

Geng Metal said...

Nanti gua ceta pasal kasut aliph ni yg happening sgt masa zaman dedolu nehh ... hehheee...baru nk ceta, tgk lu dah up entri neh .. hehehe, ok gak ...

Anonymous said...

akum bro.

aku minat kasut aliph hi-cut warna merah tu. size berapa? kalau size dlm 10-10.5us...sila lah jual kat aku. TQ

Anonymous said...

bro tukar la warne background blog kau ni.aku jadi susah nak bace.pening pale otak.Nice vintage aliph shoe dude,


regard,
ANONYMOUS

mizz str0berry said...

first time bk0k bl0g ni...
ad000yai...bez bl0g a0k ni tp
p0ning kepal0 ble bce..tk0r la kale.....pusing mte diwatnyer..

Anonymous said...

semua collection hi cut ada yg nk jual x. klu ada cllor sms 0124858081

allif farhan said...

bang..ble sye tw kt mne ade jual ksut aliph kt kl ne??sye nk p bli lhh...lme da sy idam idamkan ksut aliph ne...ble spe bg alamt pt jual kst ne??please

Anonymous said...

alamak bro..lu pnya koleksi bikin drh muda wa membara la.tringat zaman rock kapak..dlu wa ada bl bnyk kasut aliph ni..tp x jg,sbb jrng pkai..local pnya kan,malu beb..asyik msyuk ngan luar pnya brand,masa tu puma la pling top n yg mampu.. last2 ksut tu jadi tmpat aym bertelur.. tq bro sbb smpan kngan ni..

gulew kapas said...

aku jalan jalan dekat google mintak bantuan kasut Aliph. Google bawa aku kesini. rare bang kau punya koleksi :)