Saturday, May 10, 2008

Eksperimentasi Fotografi pt 2

Lama aku tak update blog aku ni. Yela sibuk sangat dengan keje opis yang melambak ni. Hu hu kesian aku eh. Takpe pelan2 eh.

Ok aku nak citer eksperimentasi fotografi yg tak lagi radikal dari aku ni. Lama tak petik2 gambor, so layan je lah hasil terbaru yang baru siap cuci ( aku pakai kamera slr tau ).

Gambor ni aku amik tym tu pukul 0400 am tau. Ntah camner aku boleh terjaga pepagi bute, so tak tau nak buat ape aku snap ar gambor pokok ni.Aku snap dari tingkap bilik aku jer hehehe. Nak kuar seram ar tepi umah aku ni ada umah tinggal ekeke. Silap2 kang tersnap objek lain plak.

Ni pulak bunga2 kesayangan mak aku. Dia jaga betul bunga2 tu. Kadang2 aku jadi mangsa soh siram bunga2 dia tuh ekeke. Yang ni pon sebelah bilik aku, tym ni aku nak gi keje aku snap dulu.

Ni bunga ape eh..aku tanye mak aku pon dia tak tau. Pastu aku tanyer balik klu tak tau nama bunga apsal tanam? sebab cantik la mak tanam. hehe simple aje jawap nyer. Ni dlm kol 0700 am tapi belum kembang penuh la bunga dia.

Masa snap ni aku tengah explore teknik aperture & exposure. Ermm klu nengok dari hasilnyer tak brape jadi ar..kene bukak kitab la ni..huhuhu..tapi still dapat gak ape yang aku harapkan walaupon tak fully 100% sebagaimana yang aku imagine.

Yang pulak masa aku gi Tapah town, perak. Kadang aku suke gak gi merayau klu off day. Aku suke gi pekan2 lama ni sebab suasana dia klasik. Bangunan dia, kedai2, stesen bas/teksi, pejabat pos etc sume old skool.

Ok lah nanti lain kali aku post plak gambar2 lain. Nak cari ilmu lagi ar pasal foto shot nie especially for slr camera.. jeles je nengok gambar2 yang cantik kat sleeve album / mag especially mag National Geographic. Best2 gambor dia eh. Next assigment aku nak beli filem hitam putih pulak nak amik gambar cam ross halfin & charles peterson ekeke.

5 comments:

deaf_angel said...

aku paling suka 2nd last dari bawah tu...very the lawa

matakucing said...

hehe eksperimentasi tu
main blasah setting jer
sbb aku pakai slr
so result tau bile dah siap cuci
kdg byk gak tak menepati apa yg aku nak

deaf_angel said...

ambik gambo ni kan...asal ko bahagia dah.. aku pun main hentam je...asal aku happy hohoho

matakucing said...

ye betol ape ko ckp deaf
lgipon bkn utk komersial / jual
utk kepuasan diri sendiri jer
tp pakai slr lg thrill erk
result dia surprised ekeke

BENTARA said...

huhuhu gua pun nak beli SLR ni tapi digital punya ah... mahal wooo nak cuci kedai selalu. Tapi rasa aku, gambar mikro bunga tu tak berapa menjadi la...