Saturday, October 30, 2010

aloha

Lama tak berbloging..bukan apa semenjak dua menjak jadi "freelance" (penganggur) memang agak kental la hidup aku ni. Banyak benda nak kena catch up/fikir antara tanggungjawab pada family (mak ayah), perbelanjaan harian rumah, keperluan sendiri lagi kadang2 pening gak kepala. Nak reschedule life & financing (semestinya) sama macam masa terima gaji tiap2 bulan dulu. Tapi alhamdulillah aku tak de banyak beban hutang ( ansuran kereta, motor, personal loan, kad kredit etc) yang ada pun hutang PTPTN jer. So kira ringan ler beban hutang aku. Tu pon patut kena selesai sebelum 2012. Maknanya aku cuma ada lagi 1 tahun nak settle hutang tu.

Maaflah pada kawan2 yang lama aku tak lepak sesama tengok konsert, tengok gig, pegi Amcorp borong cd2 rare, boxset, LP, magazine2 kuno, barang2 kuno, baju2 band vintange etc. Bukan sombong brader tapi masalah "kos". Bukan tak boleh nak join boleh tapi nanti aku sendiri yang merana. Segala yang telah dirancang akan mengganggu kehidupan aku ;)

Now on kena cari kerja...memang hebat persiangan bagi menjawat sebuah pekerjaan sekarang ni. Walaupon dah banyak syarikat aku naik turun sambil bertali leher, berseluar slack, membimbit fail sijil2 untuk bertemuduga namun belum rezekinya lagi. Ada hikmahnya. Mungkin Allah nak menguji agar aku menjadi seorang hamba yang lebih sabar, tabah & kuat. Dan aku percaya rezeki aku ada asalkan tidak memilih & terlalu ambil kisah tentang jenis pekerjaan.

Alhamdulillah aku still dapat cari rezeki di bumiNya walaupun secara sambilan saja. Aku bersyukur sangat sekurang kurangnya dapatlah menampung kerperluan dan kehendak diri sendiri dan paling penting kerperluan rumah & tanggungjawab kepada mak ayah selesai pun dah cukup. Insyallah ada rezeki lebih baik di masa depan. Amin.


For all member yang rasa aku sombong, lupa kawan, yang mana tak call/berbalas sms etc tu aku mintak maaf bebanyak weii. Aku still orang yang dulu gak cuma sekarang kena slow skit. Bak kata my big bro Deaf "life is fragile" yeahhh aku setuju. Tapi walau macamana pun, "kita mesti terus hidup" -Osman Tikus dan kena ingat ada orang yang lagi susah & kurang bernaib baik dari aku.

p/s : Opss aku membebel lak

8 comments:

eddie dewanaga said...

...sakit, perit, masam atau pahit, jgn bilang serik.


itu adalah rahmat, tak semua orang berpeluang rasa hidup macam itu.

Nuratiqah said...

may Allah bless you and your life...
always pray and ask the best for you..

deaf-angel said...

ni semua part and parcel of life.

ada orang, hidup dia dari kecil, cantik dan teratur, tersusun rapi..
sekolah, berjaya, kerja, berjaya, kawin berjaya, sampai tua dan mati hidup gembira anak cucu cicit.

tapi ada orang lak...

ni semua masing2 nye rezeki.

Apa aku boleh cakap - apa yang kau tempoh skarang ni, buat kau ingat Allah, kalo ko banyak duit, adakah ko ingat Tuhan skarang? we never know.
Jadi besok, ko tengok orang lain susah, ko tau apa dorang tengah rasa.

siol la! aku berbual cam gini, tapi pasal aku baca blog ko serious, so aku post serious la haha

Portdy said...

ikut pengalaman aku yang similar macam ko ni, masa ni lah kita kenal siapa kawan siapa lawan kita...

apa pun gud luck lah my fren, aku sama2 doakan ko berjaya....

Abang Ben said...

semoga Allah mudahkan perjalanan hidup ini.

berteromber said...

rezeki dari Allah...cuma jangan putus asa...

semoga yang terbaik untuk ko.

muor76 said...

hidup nih kadang kat atas kadang kat bawah... cume rajin berusaha... dan berserah.... kadang ade rejeki yg leh kite dpt... tapi kite tak perasan.... ade bende pade kite yg boleh mendatangkan rejeki... tp kite tak pasan....

yg penting sabar... insyaallah...
Allah akan membantu hambanya yg senantiasa bersabar....

matakucing said...

thank you5 my big brothers n little sister